Укупно приказа странице

Rol baklava




Sastojci:

  • 20 tankih kora za pitu/baklavu
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 50 g mlevenih oraha
  • 50 g seckanih oraha
  • 50 g mlevenog keksa
  • 125 g margarina
  • 600 g šećera
  • sok od 1 limuna
  • ulje
Postupak:

Narendati čokoladu u jednu činiju. Keks, seckane orahe i mlevene orahe pomešati u drugu činiju. Uključiti rernu da se zagreje na 200C. 
Staviti koru na radnu površinu i po njoj posipati par kapi ulja. Preko staviti drugu koru. Uz dužu stranu kore naneti 3 supene kašike čokolade a preko nje naneti 3 kafene kašičice mešavine keksa i oraha.

Umotati koru što čvršće u rolat. Pleh malo premazati uljem i staviti umotanu koru. Postupak ponoviti sa ostalim korama i sastojcima. Poređane rolate nožem izrezati na jednake delove. 


Zagrejati margarin do ključanja i preliti preko rolovanih kora. Smanjiti temperaturu na 180C i staviti da se peče oko 15-20 min, dok ne baklave ne postanu zlataste boje. Nakon pečenja ostaviti da se potpuno ohlade. 


Šerbet: U dublji sud staviti 300 ml vode da provri. Čim krene da vri dodati 600g šećera i sok od 1 limuna. Promešati i sačekati da se tečnost potpuno izbistri( zamućena je zbog velike koncentracije šećera) a zatim odmah skloniti sa vatre. Šerbet se izbistri pre nego što krene da vri ali bez obzira na to, gustina je potpuno odgovarajuća i neće nakon hlađenja da kristališe. Vreo sirup preliti preko hladnih baklava. Baklave okretati u više navrata da bi ravnomerno upile šerbet.  




Коментари

  1. Vau! Vec dugo zelim da pravim neato alicno sa cokoladom i kokosom!znala sam da ti bi bila u kuhinji i pravila bi nesto slatko! Pravim i minbaklava rolnice zovu se saraglakia/saragli, malo pritisnes ivice do centra i izgledaju ovakohttp://kuvaricagr.blogspot.gr/2015/07/saragli-ili-baklavadakia-sa-bademima-i.html
    Njami je! Ipak, ovde koristis margarinu a ne purera a onaj nas kuvar je pricao da me koristimo margarinu jer nece uspeti lepo, ali ne pamtim sta sam zadnji put pravilai ja sam koristila margarinu u takvoj kori i bilo ok! Njam njam. Orasi sa cokoladom au super kombinacija!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Obožavamo svi ove baklave! Sočne i čokoladaste. Ja koristim uglavnom margarin, nisam probala sa puterom, verujem da bi bile ukusnije. Veliki broj ljudi koje znam ne voli margarin, umesto njega koriste puter, ali ja još nemam naviku. Pogledaću sad tvoje baklavice.

      Избриши
    2. Ja uopste izbegavam puter ali kad se tice o baklavi koristim puter. :-)

      Избриши
  2. Milena, u spisku sastojaka pise 600gr secera a ne pise o vodi a u tekst pise 600ml vode i 300 secera.ili nesto nisam ja citala?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti što si primetila, potpuno sam pogrešno napisala. Nisam baš nešto koncentrisana na rad od jutros :-)

      Избриши
    2. Da pijes sok od pomorandza! :-) komentare na vrh sa isbrisala jer ispravila sam neke reci. Ako zelis brisi da ne postoje ovako same...

      Избриши
    3. Sve je sređeno! Živa mi bila i živeli, sa sokom od pomorandže! :-) <3

      Избриши
    4. Sta to znaci Ziva mi bila?:-)

      Избриши
    5. Draga Milena, nadam se da si dobro, ja sam ti slikala Orzo i objavila u juveci post da vidis. Laku noc!

      Избриши
    6. Draga moja, evo i mene posle dužeg vremena. Dobro sam sad, bolje nego ovih dana. Kod nas vlada grip i mene već nedelju dana lomi. Uz sve ostale aktivnosti, samo mi je vitus gripa nedostajao :-) Pitaš me šta znači Ziva mi bila, ta izjava dođe kao zdravica uz vino - živa mi bila sto godina. Ovih sto godina se nekako podrazumeva uz izjavu, zato sam ih ispustila. Uvek me zabavi ova naša konverzacija. Mnogo što šta naučimo jedna od druge. Pogledaću sad orzo, baš me zanima kako izgleda a verujem da si mnoge lepe poslastice spremala. <3

      Избриши
    7. jao Milena, žao mi je što imaš grip, ni ja nisam najbolje ali ne mogu dugo ostati dalje od kuhinje... :) nadam se da brzo ozdraviš i da nastaviš objaviti tvoje fantastične ideje da naučimo i mi nešto novo što nisamo znali. HVala ti na objašnjenje. Kolače sam pravila mada više želim jesti salate! Budi dobro što pre!

      Избриши
    8. Hvala draga moja <3 Pričala sam danas o tvom receptu sa urmama, bademima i čokoladom sa mojom Sanjom. Prvom prilikom ih pravim. Javiću ti kako je ispalo. <3

      Избриши
  3. Molim te vrati se u juveci post, mislim moras nesto isprqviti, vazno je...:-\

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nadam se da je sad sve ok. Hvala ti što me ispravljaš. Greške su nenamerne, izvini molim te <3

      Избриши
    2. Ok je sad, milena dajem ti nagradu najljubaznije Srpkinje kuvarice.

      Избриши
    3. Divna si! Delim nagradu sa tobom, najljubaznijom Grkinjom, kuvaricom <3

      Избриши
  4. Čokolada i orasi, pa još malo keksa i savršena baklava.
    Kao i obično divan recept i drugačija verzija baklave.
    Veliki poz!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga moja <3 Ta kombinacija sastojaka uvek pobeđuje. Pozdravljam te :-)

      Избриши
  5. Jao draga milena pogresno izbrisala sam tvoj komentar za kolac sa puterom jel mozes opet napisati? Pricala si da ukucani bice odusevljeni:-(

    ОдговориИзбриши
  6. Ovaj baklava je super ideja i za vreme posta! Nema putera! :)
    Srdačan pozdrav iz Grčke!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Popularni postovi