Укупно приказа странице

Mini i maksi tufne sa malinama


Ima, a nema dovoljno. Svašta po malo, a ništa konkretno.
Takav opis imao je taj dan, a isti takav opis imala je i polica sa sastojcima u ormanu, i komora u zamrzivaču, i police u frižideru. A meni se baš tad htelo nešto konkretno, sadržajno i očaravajuće.
Šta ću, rešim da preuzmem stanje pod svoje. Krenem da premotavam sastojke po glavi, a prsti već nervozni, paradiraju, marširaju, dobuju po radnom stolu. I, klik! Tufne! Pa da, tufne! Mak, mafini, maline, maline iz Brusa od dragih mi Vukojevića. I eurokrem, da i eurokrem! I čokolada i orasi! Čujem melodiju satkanu od ukusa i izgleda. To je taj dan! To je to euforično stanje!
Sve je u tom trenutku dobilo svoj neki smisao. Sve! Sve se uklopilo savršeno. I dan je počeo da dobija tufnice, u duginim bojama.
Pravila sam pre izvesnog vremena kolač na tufne od istih sastojaka (recept ovde ) , samo u tostruko većoj količini kad su sastojci u pitanju. I bez malina. Sad nešto razmišljam, da sam sastojke imala u većoj količini, ispalo bi verovatno isto to, obično. A ovako, od mrvica nastali su zalogaji. I to kakvi zalogaji, i mini i maksi(pa da, nestale su mi bile velike korpice pa sam nastavila sa malim).
To je taj dan, moj tufnasti dan!!!


Sastojci:

  • 1/3 čaše jogurta
  • 1/3 čaše mleka
  • 100 g šećera
  • 1 čaša (jogurtska) brašna
  • 1/3 čaše ulja
  • 70 g maka u zrnu
  • kašičica praška za pecivo
  • oko 100 g malina
  • oko 100 g eurokrema, štangla čokolade za kuvanje, malo seckanih oraha (za dekoraciju)
Postupak:

Umutiti jogurt, šećer, mleko i ulje, kašikom. Kad se sastojci sjedine, dodati brašno pomešano sa makom i praškom za pecivo i sve zajedno dobro sjediniti. U kalup za mafine staviti papirne korpice i kašikom stavljati smesu do 1/2 visine. Na sredinu mase staviti malinu.


Peći na 200 C oko 20 minuta. Ohlađene mafine premazati otopljenim eurokremom, male mafine posipati seckanim
orasima i dekorisati i jedne i druge otopljenom čokoladom. 





Коментари

  1. Mene zanima zasto stavimo papirne kalupice u kalupicama za mafine? Ako sipamo testo u papirnim kalupicama nece da stoji? To je radio i jefan poznat kuvar kod nas kad je htro napraviti mini cizkejks, ja nemam ovo metalno za sest ili vise mafine, ja kupim aluminjske za jednu upotrebu a posle bacim, nisam znala kako bih izvadila cizkejke sa alumiskih kalupica... Trebala bih da kupim i papirne i aluminske, zasto??
    Puno pricam, nadam se da si razumela, pitanje je jednoatavno:zasto 2 kalupice?e
    Aaaa da li je mozda zbog toga da ne bude testo veliko levo i desno vec samo gore da ide??

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja obavezno stavljam papirne kalupčiće u pleh da ne bi morala da podmazujem pleh i da mi se ne zalepe mafini. A i zbog korpica stranice im budu reckave. Pogledala sam link ali u ovom videu koji mi je izašao nisam videla da je koristio korpice. Verovatno je u nekom drugom receptu. Pregledaću, baš mi se dopalo kako izgleda ovo što pravi. Mada primećujem da koristi sastojke koje ne verujem da mogu lako ovde da nabavim, ali za ideje je odličan sajt. Ma samo ti pričaj, ja se obradujem svakom tvom komentaru! <3

      Избриши
  2. Evo pogledaj video kako je on koristio dve kalupice kao i ti, mislila sam da to redi jer ne bi mogao da izvadi cizkejk iz metalnog kalupica. Ali zasto tako radimo i kad su mafini u pitanju? http://www.megatv.com/kantooposoakis/default.asp?catid=36606&subid=2&pubid=35679092

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ti koristiš kalupe za jednolratnu upotrebu, aluminijumske, ja ih nisam nikad koristila. Da li ih podmazuješ pre nego ubaciš testo?

      Избриши
    2. Naravno,maslinovo ulje i brasno. zastiti malo od alumina,ne volim koristiti alumin na hrani,ako koristim aluminski pleh uvek stavim pek papir. Ali nisi mi rekla,sta bi se desilo kad bismo sipali testo samo u ppapirne k@lupice??

      Избриши
    3. Probala sam davno da stavim testo za mafine samo u kalup i poređala sam papirne kalupe na ravan pleh. Mafini su otišli malo u širinu, i nisu imali lep i pravilan oblik. Možda bi ispalo dobro da sam stavila 2-3 korpice zajedno, paprini kalup bi tada bio čvrst i ne bi došlo do deformacije.

      Избриши
    4. Aha! Onda super, hvala na informaciji, spasila si me, necu da stavim samo u papirne! :-) Bravo i hvala ti!

      Избриши
  3. Divna priča i divan kolač.Kad se pojavi kreativnost i želja da napravimo nešto slatko,onda nastaju najljepša dijela.Tako kad pronađemo sastojke koje imamo u tom trenutku i kad upotrijebimo maštu napravimo nešto lijepo i novo.
    Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga moja imenjakinjo <3 Pričom sam ulovila jedan dan i dala mu dimenziju slatkiša. Najmilija su mi takva dela, trenutna, iz malih sitnih stvari, koja se uobliče u lični mozaik. I ti si za te stvari odlična. Jedva čekam da skoknem na tvoj blog, predpostavljam da si nešto lepo uobličila u divnu priču. Pozdravljam te od srca <3

      Избриши
  4. Kako je lepo kad nemamo puno sastojaka u kuhinji ali uspevamo da napravimo nesto ukusno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kao što rekoh Mileni Vujinović u komentaru, najmilija su mi takva dela. Moja radost je tada bezgranična. Ti si me isto oduševila sa onim bademima u čokoladnom filu. Nekako sam videla sebe tada dok sam čitala tvoj odgovor. To mi se mnogo dopalo. Iz bilo čega, koliko god da nam se učini da je to beskorisno, može uvek da ispadne nešto veličanstveno, nešto lepo. Sve zavisi od pristupa <3 Veliki poljubac ti šaljem, draga moja Grkinjo! <3

      Избриши
    2. Tako je,nekad imam samo brasno pa pravim hleb.

      Избриши
  5. http://www.megatv.com/kantooposoakis/default.asp?catid=36606&subid=2&pubid=35607019
    Eto

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Popularni postovi