Укупно приказа странице

Šašave ajvar kiflice i pužići


Sezona upotrebe domaćeg ajvara, i to onog naljutičavog, je počela. Uz svaki obrok mi se uklapa, i prži se, i maže se, i mezi se.....
Ah taj ajvar.


 Sastojci:

  • šašavo testo (recept za pripremu pogledati ovde )
  • ajvar (ljuti)
  • salama
  • kačkavalj
  • ulje
  • susam
Priprema:

Podeliti testo na 5 jednake jufke. Radnu površinu posipati brašnom i razviti oklagijom jednu jufku tako da prečnik kruga bude oko 30 cm. Krug podeliti na 8 jednaka dela, svaki deo namazati ajvarom i preko njega staviti rendanu salamu i kačkavalj. Krajeve trougla, koji nisu prekriveni filom, presaviti do fila da bi se kiflica zatvorila i da ne bi došlo do curenja fila i umotati kiflicu na klasičan način, od kraja pera, pa sve do vrha. Pripremljene kiflice ređati u pleh obložen pek-papirom. Postupak ponoviti sa ostalim jufkama. Ostaviti da odstoje pre pečenja oko 20 minuta. Četkicom za premazivanje premazati svaku kiflicu rastvorom ulja i vode( odnos 3 kašike ulja i 3 kašike vode) i posipati susamom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20 minuta. 
Od jedne jufke dobiju se 8 kiflica. Koristila sam za kiflice 3 jufke a preostale dve sam spojila da bi pripremala ajvar pužiće. 





 Ajvar pužići:
Spojene dve jufke premesiti i razviti oklagijom na brašnom posutoj radnoj površini. Celu površinu testa premazati ajvarom, posuti rendanom salamom i rendanim kačkavaljem i umotati u rolat. Nožem iseći rolat na parčiće debljine oko 1,5 cm. Isečene krugove rolata ređati položeno u pleh obložen pek-papirom. Svaki krug premazati rastvorom ulja i vode i posipati susamom. Pužići se peku isto kao i kifle, 20 minuta na 200 C.


Kiflice, pužići, bube i bubice....

Коментари

  1. Kad ces da nas pokazes kako se pravi ajvar?😀📬

    ОдговориИзбриши
  2. Mozda treba da menjas http da bude https, ne znam mada slobodno sam videla druge blogove sa http :-(

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Napisaću recept za ajvar na jesen. Moja mama sprema ajvar najbolje na svetu, koristi papriku koja sama proizvede i ne dodaje mu ništa sem zejtina, soli i šećera. Sve to sprema na veliko u ogromnim šerpama. Na jesen planiram da njenu zimnicu ubacim u blog. Ona je tu pravi majstor. Razne salate priprema. A što se tiče ovog oko bloga i http-a, tvarno ne znam. Raspitaću se na poslu.

      Избриши

Постави коментар

Popularni postovi