Укупно приказа странице

Makčići i oblanda sa makom






Recept za oblandu sa makom sam odavno našla na netu, prepisala na papir, gurnula u fioku i tu sam ga i zaboravila do pre neki dan.
Trebalo je da se spremam za slavu kod mojih. Razmišljala sam koje kolačiće da napravim i ponesem kad krenem Nisam imala dilemu -mak! Za mak sam bila sigurna da neće da koristi i da ako ga ubacim u kolač-šemu neću da ponovim neku njenu vrstu kolača ili osnovu za kolač koje oblikuje po trenutnoj zamisli.
I tako, pored oblande sa makom, koja je receptovana već, poigrala sam se i napravila Makčiće, presečene rolere sa makom.
Razmišljala sam da li da napišem posebne postove za ova dva na izgled različita kolača ali sam ipak odlučila da ih metnem zajedno, obzirom da sam ih pravila odjednom. Generalno, od ove količine materijala mogu da se prave samo "Makčići" ili samo ""Oblande sa makom". Izbor je na pojedincu. Moj izbor je da idu danas u paketu.

Sastojci:

  • 2 lista velike oblande
  • 200 g mlevenog maka
  • 150 g melvenih oraha
  • 200 g meda
  • sok od jednog limuna
  • 300 g čokolade
  • ulje
  • mleveni keks, čokoladne mrvice, kokos (za dekoraciju)
Postupak:

Makčići
List oblande staviti na mokru krpu i poklopiti drugom mokrom krpom. Ostaviti tako da odstoji oko desetak minuta da list omekša. U međuvremenu zagrejati 100 g meda, skloniti sa vatre, dodati 100 g maka, 75 g mlevenih oraha i sok od pola limuna. Sve zajedno izmešati varjačom. Omekšalu oblandu oštrim nožem naseći na trake dužine oko 5 cm, a zatim svaku traku podeliti na 4 jednaka dela. Punu kašičicu fila staviti uz ivicu jednog novoformiranog pravougaonika. Prstima oblikovati mali valjak od fila i umotati zajedno sa oblandom u roler. Postupak ponavljati dok se ne utroši fil i oblanda. 


Glazura se nanosi u dva navrata. 
I (ređa glazura)- otopiti 100 g čokolade, 2 kašike ulja i 2 kašike vode. Viljuškom provlačiti rolere kroz otopljenu čokoladu a zatim ih ređati na poslužavnik obložen pek-papirom. Kada se čokolada dobro ohladi i stegne, pripremiti drugi sloj glazure.
II(gušća glazura)- 200 g čokolade, 2 kašike ulja i 2 kašike vode otopiti. Postupak glaziranja je isti. Viljuškom se roleri provlače kroz čokoladu, vade i ređaju na rešetku ili pek-papir. (Koristila sam u prvom slučaju glaziranja pek-papir a u drugom rešetku. Čokolada nakon drugog glaziranja ostane, nju sam iskoristila za prelivanje oblande sa makom).
Kad se roleri potpuno ohlade i stegnu, nožem ih preseći na pola. U posudu sipati toplu vodu. Deo rolera koji je zaliven čokoladom uroniti u toplu vodu(oko 1 cm) a zatim uvaljati taj morkti deo u čokoladne mrvice ili u mleveni keks. 



Oblanda sa makom 

Drugi list oblande omekšati na isti način kao i prvi. Od ostatka materijala pripremiti fil kao i za Makčiće. Fil ravnomerno rasporediti po oblandi i umotati u rolat. Rolat staviti na pek papir i obmotati ga njime da bi se dobro zalepio i formirao. Kada se rolat stegne i ohladi, kašikom naneti čokoladnu glazuru i preko nje posipati kokos, keks ili čokoladne mrvice. 



Umesto linka sa trenutnim notnim raspoloženjem postavljam sliku koja ima jači i zvuk i emociju od bilo koje pesme. 



Коментари

  1. Jao, ne mogu vise videti recepte sa oblandom a ovde da nema oblanda da ih napravim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da li je moguće da nema u prodavnicama oblande? Šteta. Razmišljam, da li bi mogla da iskoristiš nešto drugo umesto oblandi....Možda bi moglo umesto oblandi da se umesi testo, možda čak i lisnato, razvuče tanko i filuje ovim filom. Verovatno bi malo izgubilo oblik prilikom pečenja, ali bi bilo interesantno. Sad si zbog toga što tamo nemate oblande dala meni dala ideju da probam sa lisnatim testom. :-) <3

      Избриши
    2. Nema, nema! Nema ni u poslasticarnicama takve torte. Samo ima oblade u malim komadicama kao cokolada, prelivene i napunjene kremom narocito cokoladnom za decu da jedu nesto nezdravo slatko:-) pa ok, jos jedan razlog za Srbiju;-)

      Избриши
    3. Bilo bi lepo, i baš bih volela da kad dolaziš za Srbiju, svratiš i do Bora. Veliki pozdrav draga moja <3

      Избриши
    4. Nisam znala o Boru pre nego sto da te nadjem, zelim da visim onaj grad!

      Избриши
    5. Bor je grad koji ima prelepu prirodu i gigantsku industriju. Uticaj industrije se u velikoj meri oseća na prirodu, ali i dalje ima netaknute lepote. Bor je pored toga i multinacionalni grad, ima i Grka koji žive ovde. Videćeš kad budeš došla. očekujem te :-)

      Избриши

Постави коментар

Popularni postovi