уторак, 15. децембар 2015.

B&W palačinke

Sastojci:

za palačinke (18 komada)

  • 3 jaja
  • 150 ml ulja
  • 200 g brašna
  • 750 ml vode
  • 30 g kakao praha
filovanje:
  • eurokrem
  • banane
  • mleveni keks
  • eurokrem-blok čokoladica (za dekoraciju)

    Postupak:


    Žicom za mućenje penasto umutiti jaja. Dodati ulje i 250 ml vode, promešati, dodati brašno i žicom mutiti dok se ne razbiju grudvice brašna. Preostalu količinu vode dolevati po malo uz neprestano mućenje dok smesa ne postane potpuno glatka. 


    Tiganj, prečnika 22 cm pomazati uljem i staviti da se dobro zagreje. Velikom kutlačom sipati smesu za palačinke u zagrejani tiganj, rasporediti ravnomerno po celoj površini tiganja i peći kratko sa jedne i druge strane. Pečene palačinke ređati na ravan tanjir. 
    Kada je polovina smese utrošena, dodati kakao, žicom za mućenje homogenizovati masu i nastaviti sa pečenjem. Ukoliko palačinke počnu da se lepe za tiganj, dodati još kašiku ulja u smesu. 

    Filovanje: Palačinku premazati kašikom eurokrema i posipati preko njega kašiku mlevenog keksa. Naseckati bananu na kolutove i po 6 kolutova poređati na polovinu palačinke. Preklopiti i premazati kašikom eurokrema pa nanovo preklopiti. 



    Preko filovanih palačinki posipati krupno narendanu eurokrem - blok čokoladicu i poređati kolutove seckanih  banana.  
     
    Odnos materijala: 
    • 1 banana za filovanje 6 palačinki
    • 1 banana za dekoraciju
    • 30 g eurokrem-blok čokoladice za 6 palačinki
    • 1,5 kašika eurokrema za jednu plačinku
    • 1 kašika keksa za jednu palačinku
    Preostale palačinke koristila sam za pripremu ručka- slanih palačinki, zapečenih, sa piletinom i šampinjonima.




    Razmišljala sam da okačim Crno-beli svet, la la la la. Išle bi te note uz vizuelni doživljaj palačinki ali neću, slušala sam, pa mi mozak i dalje pevuši - Hey you.....



    5 коментара :

    1. Kako nisam jos mislila da napravim cokoladne palacinke!? Sad sto imam novi teflon napravicu!:-) Hvala na ideji!

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Čokoladne palačinke su baš efektne kad se filuju belim kremom, i doda neka voćka. Oči bi ih jele! :-) Eto lepe prilike da isprobaš novi teflon <3

        Избриши
    2. da testo za palacinke nije mozda preretko? da na 200g brasna +30g kakaa nije previse 900ml tecnosti+ 3 jaja?
      ja stavljam 450ml tecnosti i 2 jaja na 200g brasna i budu taman gustina za palacinke. Ovo vase mi se cini preretko. Ali cokoladne deluju fantasticno!

      ОдговориИзбриши
      Одговори
      1. Više volimo tanje palačinke pa smesu pripremam tako da ona jeste ređa malo. Vidi se na jednoj od slika kako izgleda smesa pre pečenja. Hvala za pohvalu i komentar. Pozdrav.

        Избриши

    Pepito i tufne na mreži