петак, 17. јул 2015.

Čokoladna torta sa jagodama



Sastojci:

  • 4 jaja
  • 400 g čokolade za kuvanje
  • 200 g eurokrema
  • 250 g margarina
  • 400 g šećera
  • 400 g brašna
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 250 g šlag krem vanile
  • 200 ml mleka
  • 2 kaške kakaoa
  • 5 kašika ulja
  • 500 g jagoda 

Priprema:

Jagode iseckati na polovine ili na četvrtine, u zavisnosti od veličine same jagode, poređati na pleh, jednu do druge i staviti u zamrzivač. 
Kora: 100 g čokolade i 125 g margarina otopiti na laganoj vatri i ostaviti da se malo prohladi. Umutiti 2 jaja sa 200 g šećera, dodati vanilin šećer i kada masa postane penasta i čvrsta, lagano, uz neprestano mućenje, dodati otopljenu čokoladu. 200 g brašna pomešati sa 1 kašikom kakaoa i polako sipati u prethodno umućenu smesu uz lagano mešanje kašikom dok se smesa ne ujednači. Pleh prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje, malo premazati margarinom, sipati umućenu smesu i staviti da se peče u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 C nekih 20-30 minuta. Koru ostaviti da se dobro ohladi a zatim je prebaciti na podlogu za serviranje torte. 
Druga kora priprema se identično kao i prva. Kada je druga kora pečena i ohlađena, prebaci se na radnu površinu prekrivenu krpom, da se ne bi zalepila. Kore se filuju paralelno, i jedna i druga a zatim se filovana druga kora nanosi preko prve ( zbog zamrznutih jagoda i pripreme fila meni je tako bilo jednostavnije, mada nije nužno). 
Filovanje: 200 g čokolade otopiti sa 5 kašika vode i 5 kašika ulja. Dodati 200 g eurokrema i sve sjediniti u glatku masu. Zamrznute jagode rasporediti preko kora. Kašikom, lagano u mlazevima, nanositi otopljenu glazuru preko jagoda. Glazura se vrlo brzo steže oko zaleđenih jagoda, popunjava praznine između njih  i postaje valovita, kakva i treba da ostane. 
Umutiti šlag krem prema sadržaju sa kesice. Deo šlaga naneti preko glazure (prva kora) u tankom sloju, koji je dovoljan da od neravne kore napravi ravnu površinu.



 Preko staviti drugu filovanu koru, ponoviti postupak sa šlagom i ostatkom šlaga dekorisati tortu.  

Umesto jagoda mogu da se stave maline, kupine, višnje, ribizle, ili neki mix, po želji.

Нема коментара :

Постави коментар

Pepito i tufne na mreži