субота, 06. јун 2015.

Mini i prsten krofne



Sastojci:
  • 800 g brašna
  • 2 žumanca
  • 300 ml mlakog mleka
  • 50 ml ulja
  • kesica suvog kvasca
  • kašika šećera
  • kašičica soli
  • malo rendane limunove kore
  • 100 g čokolade za glazuru
  • šarene čokoladne mrvice, 2 kocke bele čokolade
  • ulje za prženje
Priprema:

Od navedenih sastojaka zamesiti testo i ostaviti da nadođe. Testo premesiti, radnu površinu posipati brašnom i na njoj oklagijom rastanjiti testo do debljine od 1,5 cm. Čašom (prečnika 5cm) vaditi krugove za krofne a manjom rakijskom čašom vaditi sredinu. Tako oblikovane prsten i mini krofne ređati na površinu posutu brašnom, prekriti krpom i ostaviti da odstoje 15-20 minuta. 
U dublji sud zagrejati ulje i polako spuštati krofne da se prže ( krofne se stavljaju u ulje obrnuto od onog kako su bile poređane pre pečenja). Dubina ulja mora da bude dovoljna da krofna ne dodirne dno kada se stavlja na prženje. Velikom rešetkastom kašikom okretati krofne dok sa obe strane ne dobiju boju meda, a zatim ih vaditi i stavljati na papir da upiju masnoću.

Čokoladu za kuvanje otopiti sa 2 kašike vode i 2 kašike ulja i u tako pripremljenu glazuru uranjati jedan deo krofne. Da bi se šarene mrvice zalepile za glazuru a da se sa druge strane ne rastope i premene boju zbog vruće čokolade, najbolje je da se stavljaju dva-tri minuta nakon nanošenja glazure, kad se čokolada ohladi a još nije stegnuta (6-7 krofni se provuku kroz glazuru pa se napravi pauza u glaziranju dok se ne završi dekoracija).
Kockice bele čokolade staviti u kesu za zamrzivač. Ugao u kome su kockice spustiti u vodu koja vri na šporetu. Kada se čokolada popuni otopi u kesi, iglicom probuišiti rupu i praviti šare po potpuno ohlađenoj crnoj čokoladnoj glazuri. 



2 коментара :

Pepito i tufne na mreži