субота, 04. април 2015.

Banjalučka baklava


 Sastojci:

  • 2 jaja
  • 12 kašika šećera
  • 12 kašika mleka
  • 12 kašika ulja
  • 12 kašika brašna
  • 12 kašika griza 
  • 200 g mlevenih oraha
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 400 g šećera
  • 250 ml vode
  • 1 narandža

Priprema:

Pre početka pravljenja kolača pripremiti šerbet na sledeći način: 
Narandžu dobro oprati, iseckati je na kriške, staviti u dublji sud, naliti vodu, dodati šećer i staviti da provri. Kuvati dok se ne pojave mehirići na površini a zatim skloniti da se potpuno ohladi za prelivanje kolača. 

Priprema baklave
Penasto umutiti jaja i šećer a zatim dodati ostale sastojke redom kako su navedeni uz lagano mešanje. Dno tepsije namazati uljem, blago posuti brašnom i sipati umućenu smesu. Zagrejati rernu na 180 C i staviti da se kolač peče oko pola sata. Vruć kolač iseći na kocke ili romboide, zatim zaliti hladnim šerbetom i dekorisati naradžama.

9 коментара :

  1. Ovo se zove baklava? Kod nas je baklava sasvim drugaciji, od kore . ovo lici na druge grcke kolace:-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I kod nas je naziv baklava za one koje su uglavnom pravljene od kora. Ovaj kolač sam prepisala iz mamine svaske a ona je to dobila kao bosanski specijalitet, iz mesta Banja Luke. Odatle nosi takav naziv. Mama je često pravila ovu baklavu kad smo bili mali, brat i ja. Da li si uspela da središ situaciju sa blogom?

      Избриши
    2. draga Milena, srećna sam kad odgovaraš i kad objaviš recepte, blog bio dosupan sve ovo vreme što nisi došla :(
      Pročitala sam u netu šta su ovi spam linkovi ali ima još nekoliko razloga, uopšte ja ne pravim kolače u zadnje vreme, ima ljudi sa kojima ne želim da podelim moje ideje ali ne brini, ti ne pripadaš njima.najbolja si food blogger Srbije.

      Избриши
    3. Draga moja Grkinjo, hvala na komplimentu!<3 Ovog leta sam skitala malo više i nisam dovoljno vremena posvetila recpetima a još manje blogu. Za to valjda i služi leto, da se putuje i uživa u lepom vremenu. Kada sam pre izvesnog vremena bila na svom blogu i objavila zadnji post, pokušavala sam da uđem na tvoj blog i da postavim link u postu ka tvom blogu zato što sam spomenula tebe za ideju o medu ali nisam uspela. Nije htelo da mi otvori, ne znam iz kog razloga. Probaću opet sad. Ti imaš dobre ideje. Htela sam da isprobam i neke recepte koje sam ranije videla, ali nisam uspela. Drago mi je što čujem da je blog sada vidljiv. <3

      Избриши
    4. Proverila sam opet, blog i dalje nije vidljiv. Piše da je otvoren samo za pozvane čitaoce. Verovatno trebaš da me negde ubaciš u neku listu ili da mi pošalješ poziv za praćenje. Očekujem poziv i radujem se <3

      Избриши
  2. Mislim da sam neato pisala i nijw se objavio. Dakle, nije kako ti pise, ti bi bila pozvana da vidis kad bi bilo tako, vec ja radim neke promene pa zato ne mozes videti nekad.Meni si blogericoprijateljica:-) sama tebe i jos 2 blog pratim. Ne volim pratiti blogove koje ukradu recepte drugih,ne vidim razlog objavljivanja takvih recepata kad vec postoje.,, ti radis originalno.👏

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na ovim divnim rečima draga moja Grkinjo <3 Volela bih da se ovo prijateljstvo preseli i u realni život, ti si moj stalni i veoma dragi gost u delu sa komentarima. Ako nekad dolaziš u Srbiju pokušaj da nađeš vremena da svartiš do istočnog dela naše zemlje i posetiš Bor. Znam da smo pričale jednom na ovu temu, ali bih ja stvarno volela kada bi se taj susret realizovao. Puno toplih pozdrava ti šaljem <3

      Избриши
  3. I ja bih zelela da te upoznam uzivo, sto je zivis u Beogradu?:-)tesko mi je Bor da posetim ali nikad se je zna

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ah Beograd, ne bih se bunila da živim u njemu :-) Otvoriće se neka prilika da, recimo, pri povratku iz Beograda u Grčku napraviš malu obilaznicu i vratiš se preko Bora. <3

      Избриши

Pepito i tufne na mreži