понедељак, 23. март 2015.

Bubamare i pužići


Potrebni sastojci

za testo:

  • 700g brašna
  • 2 jaja
  • 300ml mleka
  • kesica suvog kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašičica soli
  • 100ml zejtina
  • rendana narandžina kora
  • 2 kašike kakao praha
za fil:
  • 100g mlevenih oraha
  • 2 kašike šećera
  • 1 kesica šećera vanile
  • 50ml mleka
za preliv:
  • 500g šećera
  • 200ml vode
Postupak

Umešati navedene sastojke za testo, bez kakao praha, sa mlakim mlekom a zatim podeliti testo na dva jednaka dela i u jedan dodati kakao. Podvojene jufke prekriti  i ostaviti neko vreme da nadođu ( da dupliraju zapreminu). Kada testo dovoljno naraste, premesiti ga a odmah zatim pripremiti fil od oraha. Fil se priprema tako što se navedeni sastojci sjedine sa hladnim mlekom. Ovako pripremljeno testo može da se upotrebi samo za bubamare ili samo za pužiće, a može i za kombinaciju.
Odmah nakon mešanja pripremiti preliv. Bubamare i pužići imaju lepši sjaj a i ukus ako se kolači vreli preliju hladnim šerbetom. 


        Bubamare:
Za pravljenje bubamara potrebno je kuhinjsko rende. Kidati naizmenično oba testa na komade veličine većeg oraha, a zatim ih posebno valjkasto oblikovati. Štapiće od testa umotati jedan oko drugog, staviti ih na rende, rastanjiti, staviti fil i lagano umotati bubamaru. Krajeve spojiti da ne bi došlo do isticanja fila i da bi kolač imao oblik adekvatan imenu.


        Pužići:
Oklagijom malo rastanjiti tamno testo pa na njega staviti rastanjeno svetlo testo, a zatim ih zajedno rastanjiti do debljine 0,5cm. Premazati filom celu površinu i umotati testo u rolat. Rolat seći na parčiće debljine 1cm i ređati u pleh. Pužići i bubamare mogu u istom plehu da se peku, zajedno, pola sata na 200 C.


Odmah nakon vađenja kolača iz rerne, svaki kolač posebno rešetkastom kašikom provući kroz hladan šerbet i ređati u drugi pleh. Po završetku postupka ostatak šerbeta preliti preko kolača. 


2 коментара :

Pepito i tufne na mreži